Wat is Joomla?

Afdrukken

Joomla!™ is een bekroond content management systeem (CMS), dat je de mogelijkheid biedt websites en krachtige online applicaties te bouwen. Door de vele mogelijkheden, waaronder het eenvoudige gebruik en uitbreidingsmogelijkheden, behoort Joomla! tot een van de meest populaire webbouw pakketten. Bovendien is Joomla! een open source pakket en is voor iedereen vrij beschikbaar.

Wat is een content management systeem (CMS)?

Afdrukken

Een content management systeem is software dat alle inhoud van je website bijhoudt, ongeveer zoals de bibliotheek bij jou in de buurt al haar boeken bijhoudt en bewaart. Inhoud kan eenvoudige tekst zijn, foto's, muziek, video, documenten, of eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Een groot voordeel van het gebruiken van een CMS is dat het bijna geen technische vaardigheden of inzicht vereist om het te beheren. Het CMS beheert alle inhoud, zodat jij dat niet hoeft te doen.

Voor wat wordt Joomla! zoal gebruikt?

Afdrukken

Joomla! wordt over de gehele wereld gebruikt voor allerlei websites van alle soorten en maten. Bijvoorbeeld:

 • Zakelijke websites of portals
 • Zakelijke intranets en extranets
 • Online tijdschriften en nieuws portalen
 • Online winkels en reserverings systemen
 • Overheidsapplicaties
 • MKB business websites
 • Non-profit en organisatie websites
 • Community websites
 • School en kerkelijke sites
 • Persoonlijke of familiewebsites
 • en voor nog vele andere soorten websites

Wie gebruiken er Joomla?

Afdrukken

Onderstaand een korte impressie van wie er zoal gebruik maken van Joomla!:

Voor andere voorbeelden van Nederlandstalige Joomla! sites kijk je op www.mijnjoomlasite.nl.

Ik moet een site bouwen voor een klant. Kan Joomla! mij daarbij helpen?

Afdrukken

Joomla! is ontworpen voor het eenvoud in gebruik, zelfs voor niet-programmeurs is de installatie eenvoudig uit te voeren. Vele webhost bieden de mogelijkheid aan om Joomla! in een klik te installeren waardoor je site binnen enkele minuten live kan zijn.

Omdat Joomla! zo eenvoudig in gebruik is ben je als webdesigner of ontwikkelaarin staat om in korte tijd Joomla! sites voor je klanten te bouwen. Na de ontwikkeling van een site kun je de klant met weinig instructies de site laten beheren, vaak is kennis van een tekstverwerker voldoende om een Joomla! site te beheren.

Mocht de klant een specifieke wens hebben voor een functionaliteit van de website, kun je gebruik maken van de vele duizenden uitbereidingen welke te vinden zijn in de Joomla Extensions Directory. Daarnaast bieden we op JoomlaCommunity vele vertaalde extensies aan, kijk daarvoor op download.joomlacommunity.eu.

Hoe weet ik dat ik in de toekomst Joomla! kan blijven gebruiken

Afdrukken

Joomla! is momenteel een van de populairste open source CMS wat wordt ondersteund door een grote en als maar groeiende internationale community van behulpzame gebruikers en getalenteerde ontwikkelaars. De wortels van Joomla! gaan terug naar 2000, en met meer dan 200.000 enthousiaste community leden ziet de toekomst er rooskleurig uit voor dit meervoudig bekroonde Joomla! project.

Ik ben een ontwikkelaar. Hoe kan ik Joomla! gebruiken?

Afdrukken

Vele bedrijven en organisaties hebben eisen aan een website welke verder gaan dan het basis mogelijkheden van Joomla!. In deze gevallen maakt het krachtige Joomla! framework het mogelijk voor ontwikkelaars om eigen applicaties te schrijven waardoor de kracht van Joomla! volledig benut kan worden.

Het standaard Joomla! framework maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om snel en eenvoudig uitbreidingen te bouwen als:

 • Inventaris beheer systemen
 • Data rapportage tools
 • Koppelingen met andere applicaties
 • Maatwerk prodcuct catalogi
 • Geïntegreerde e-commerce systemen
 • Complexe zakelijke directories
 • Reserveringsystemen
 • Communicatie tools

Joomla! is geschreven met PHP en MySQL, waardoor je kunt applicaties maken op een open platform, wat iedereen kan gebruiken, delen en ondersteunen. Hierdoor ben je onafhankelijk van een developer en/of applicatie. Voor meer informatie kun je het Joomla! Developer Network bezoeken.

Joomla! lijkt mij de juiste oplossing. Hoe kan ik beginnen?

Afdrukken

Joomla! is open en vrije software, te gebruiken voor iedereen onder de GPL licentie. Bezoek onze documentatie sectie voor artikelen over Joomla! 1.0, Joomla! 1.5 en extensies. Als je klaar bent om te beginnen met Joomla! kun je de Nederlandstalige versie in onze download sectie vinden, waarna je site snel live zal zijn! Mocht je vragen of problemen hebben kun je in ons forum terecht waar andere Joomla! gebruikers je graag op weg zullen helpen. Veel succes!

j 364 j-2528 JoomlaCommunity

Laatste Nederlandstalige Joomla!® versies

Log-in formulier

Wachtwoord vergeten?
Registreer

Laatste forumberichten

Licentievoorwaarden

Op alle artikelen is de Creative Commons Licentie van toepassing.

Donateurs: Ruud Mastbergen